خبرگزاری مهر، گروه استانها- مریم اصغری: لباس علاوه بر کارکرد پوشانندگی و حفظ حرمت، بیانگر هویت منطقه و ارزشهای بومی و محلی است. یکی از نشانههای فرهنگی در مناطق مختلف جهان و ایران لباس است. لباس از دیرباز در ایران از جایگاه خاصی برخوردار بوده و این جایگاه در هر استان و منطقه نیز متناسب با شرایط آب و هوایی و فرهنگ همان منطقه شکل گرفته است.
لباسهای محلی ایرانی همواره پوشیده بوده و حتی بخشی نیز به شکل روسری و یا تلفیق کلاه و روسری و.. به پوشش موی سر اختصاص داشته است. با از بین رفتن مرزها و مراوداتی که بهمرورزمان بین شهرها، اقوام مختلف و کشورها ایجاد شد، کمکم پوشش ایرانی، شکل سنتی و بومی خود را تا حدودی از دست داد و از اصالت و هویت خود دور شد.
در این وادی باوجود اصالت و مدلهای بینظیر و بهرهمندی از رنگهای اصیل و طبیعی، به مصرفکنندههای صرف مدلهای غربی تبدیل شدیم و در طراحی لباس، تنها الگوبرداری کردیم.
آنچه در این حوزه بهعنوان حلقه مفقوده خودنمایی میکند، نداشتن ایده و طرحی است که از دل فرهنگ و هویت ایرانی گرفتهشده و البته با سلیقه روز جامعه نیز همخوانی داشته و بهاصطلاح، موردپسند واقع شود، نکته مهمی که متأسفانه طراحان لباس، سالهاست که بسیار منفعلانه با آن برخورد میکنند.
عدم استقبال مصرفکنندگان از مدلهای داخلی
حالا چند سالی است جشنواره مد و لباس برگزار میشود تا تلنگری باشد برای فعالان این حوزه که با ابتکار و خلاقیت، طرحهایی نو و کاربردی ارائه کنند.
در همین راستا، چهارمین نمایشگاه مد و لباس اسلامی و ایرانی استان گیلان «روجا» و نود و ششمین جشنواره مد و لباس فجر کشور طی روزهای آینده برگزار میشود، جشنوارهای که برگزارکنندگان آن بنا دارند بستری باشد برای تبیین جایگاه صنعت مد، طراحی لباس و استفاده از پوشش متناسب با اقلیم در طراحیها.
این روزها متأسفانه در جامعه با مدلها و لباسهایی مواجه میشویم همخوانی با فرهنگ و باورهای دینی ما ندارد و این نشان میدهد با وجود اقداماتی که در سالهای اخیر با تشکیل کارگروه مد و لباس صورت گرفته هنوز نتوانستهایم مصرفکنندگان را متقاعد به استفاده از تولیدات داخلی کنیم که این امر نیز دلایل مختلفی اعم از عدم طراحیهای خوب و متنوع، تکراری بودن تولیدات، کیفیت پایین و قیمت بالا یا عدم حمایتهای لازم از تولیدکننده دارد.
زهرا که کارمند یکی از ادارات استان گیلان است دراینباره در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: متأسفانه هنوز طراحان ما نتوانستهاند مدلهای اداری خاص طراحی و تولید کنند. تمامی طرحهای موجود در بازار تکراری و یا غیرقابل استفاده هستند.
وی با بیان اینکه برای خرید یک مانتو و شلوار اداری باید ساعتها در شهر و در بوتیکها وقت صرف کرد تا بتوان مدل دلخواه را پیدا کرد، افزود: زمانی که مدل دلخواه پیدا میشود متأسفانه یا قیمتها بسیار بالاست و یا سایزهای دوخته شده استاندار نیست.
پوشاک موجود در بازار با فرهنگ ما همخوانی ندارد
خانم احمدی که به همراه فرزندش برای خرید لباس عید به یکی از بوتیکهای پوشاک خیابان علم الهدی رشت آمده بود در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: پیدا کردن لباس مناسب برای دخترم بسیار سخت است.
متأسفانه تولیدکنندگان داخلی لباس هنوز نتوانستهاند سلیقه مشتری را در تولید مدنظر قرار دهندوی با بیان اینکه مدلها اکثراً تکراری و یا غیرقابل استفاده هستند، افزود: اکثر مانتوها بدون دکمه و یا بسیار تنگ و بدننما بوده که اصلاً مناسب پوشش یک دختر نوجوان نیست البته نامناسب بودن پوشاک تنها مختص بانوان نبوده بلکه برای آقایان نیز نمیتوان لباسی مناسب پیدا کرد.
احمدی با اشاره به اینکه یک هفته است که به دنبال لباس و مانتو برای خودم و دخترم در بازار میگردم، بیان کرد: طرحهایی که خوشایند ما باشد قیمت بسیار بالایی دارد.
وی با بیان اینکه متأسفانه تولیدکنندگان داخلی لباس هنوز نتوانستهاند سلیقه مشتری را در تولید مدنظر قرار دهند، تصریح کرد: امروز شاهد هستیم که نوجوانان و جوانان ما لباسهایی میپوشند که با فرهنگ و باورهای آنها در تضاد است.
احمدی با اشاره به اینکه یادم میآید در گذشته مادربزرگهایمان لباس رنگی و زیبایی به تن داشتند، اظهار کرد: طراحان میتوانند با الهام گرفتن از مدلهای قدیمی طرحهای جدید و مشتریپسند طراحی و تولید کنند تا هم با فرهنگ و سلیقه مشتری همخوانی داشته باشد و هم پیشینه غنی پوشش استان گیلان حفظ شود.
ایجاد کارگروه مد و لباس گامی در راستای ساماندهی وضعیت طراحی
درباره اوضاع و شرایط مد و طراحی لباس در کشور بهویژه استان گیلان گفتگویی با یکی از کارشناسان ارشد این رشته انجام دادیم که وی در پاسخ به این سوال که چه اقداماتی تاکنون در این زمینه انجام شده است به خبرنگار مهر گفت: در سالهای اخیر شاهد تشکیل کارگروه مد و لباس کشور و برگزاری جشنوارههای متعدد در این حوزه بودهایم که میتوان از آن بهعنوان یک حرکت خوب در راستای ساماندهی وضعیت مد و لباس در کشور نام برد.
ریحانه طالبی در ادامه با بیان اینکه برگزاری جشنوارههای مد و لباس بهویژه در حوزه طراحی کمک شایانی به معرفی طراحان جوان کرده است، افزود: در استان گیلان نیز در سه سال گذشته شاهد برگزاری جشنواره و برپایی نمایشگاههای مد و لباس اسلامی و ایرانی بودیم که زمینه را برای حضور طراحان خوشذوق گیلانی فراهم کرده است.
وی در ادامه به شرایط و وضعیت امروز حوزه مد و لباس نسبت به گذشته اشاره و بیان کرد: با توجه به گامهایی که برای ساماندهی این حوزه از سوی مسئولان برداشتهشده شاهد روند رو به رشد در حوزه طراحی لباس بهویژه در حوزه پوشاک اسلامی و معرفی برندهای با کیفیت و قابلرقابت با برندهای خارجی هستیم البته هنوز این بخش نیازمند حمایتهای بیشتر مسئولان است.
عده معدودی از طراحان داخلی مشغول به کار هستند
این مدرس طراحی لباس در پاسخ به این سوال که برگزاری جشنواره و یا کارگاههای آموزشی چقدر میتواند به رشد این حوزه کمک کند به خبرنگار مهر گفت: قطعاً بازه رقابتی سبب به چالش کشیدن طراح لباس خواهد شد و در کنار آن برگزاری کارگاهها به بالا بردن سطح علمی و همچنین کیفیت طراحی طراحان کمک میکند.
طالبی با اشاره به پیشینه غنی استان گیلان در زمینه لباس، اظهار کرد: توجه به پوشاک اقلیمهای مختلف کشور در قالب دو واحد درسی به دانشجویان رشته طراحی دوخت و طراحی لباس آموزش داده میشود که انتظار میرود با علمی شدن این موضوع طراحان از این بخش در صنعت مد بیشتر استفاده کنند.
متأسفانه اعتماد برخی از تولیدکنندگان به نیروی متخصص داخلی کم بوده و ترجیح میدهند که از کپی طرحهایی که آزمون خود را پس دادهاند استفاده کنندوی با بیان اینکه تنها عده معدودی از طراحان ما بهصورت عملی وارد بازار کار شدهاند، افزود: متأسفانه اعتماد برخی از تولیدکنندگان به نیروی متخصص داخلی کم بوده و ترجیح میدهند که از کپی طرحهایی که آزمون خود را پس دادهاند استفاده کنند. این در حالی است که بسیاری از کمپانیهای خارجی از طرحهای طراحان داخلی استفاده میکنند.
طالبی با اشاره به جایگاه برند سازی در صنعت مد و لباس ایران، گفت: برند شدن یک محصول با نام تجاری خاص سبب سهولت در تبلیغات و شناخته شدن محصول میشود بهعنوانمثال امروز شاهد برند شدن برخی از طرحها در حوزه حجاب و پوشش اسلامی در کشور هستیم که با نمونههای خارجی رقابت میکنند.
ایجاد بستر مناسب برای معرفی فعالان حوزه مد و لباس در گیلان
معاون هنری و سینمایی اداره کل ارشاد اسلامی گیلان دراینباره در گفتگو خبرنگار مهر با تأکید بر اینکه برگزاری جشنواره مد و لباس اسلامی و ایرانی بستری برای طراحان دارای تحصیلات علمی فراهم میکند، ادامه داد: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تلاش کرده تا با همکاری خود طراحان و فعالان حوزه مد و لباس گامهای خوبی در زمینه معرفی این حوزه و ایجاد انگیزه بیشتر برای فعالیت آنها بردارد.
مصباح در ادامه با بیان اینکه در سه سال اخیر این اداره کل با برگزاری جشنواره مد و لباس به دنبال ایجاد فضای لازم برای بروز استعدادهای جوانان گیلانی و همچنین معرفی فعالان این رشته بوده است، اظهار کرد: جشنواره مد و لباس اسلامی و ایرانی استان گیلان «روجا» با همین هدف امسال به چهارمین سال اجرای خود رسیده است.
وی ادامه داد: داشتن خلاقیت، ایده و ابتکار عمل در طراحی پوشاک، همراه با مدیریت زمان به موفقیت در فرآیند تولید کمک بسزایی میکند و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز تلاش میکند این بستر را برای طراحان خوشذوق و خلاق گیلانی فراهم کند.
معاون هنری و سینمایی اداره کل ارشاد گیلان با اشاره به اینکه هدف طراح باید الهام گرفتن از ایدههای سنتی باشد، افزود: با این اقدام طراحان میتوانند برای تولیدکنندگان پوشاک کاربردی که امکان تولید انبوه دارند، طراحی لباس انجام دهند.
برگزاری چهارمین نمایشگاه مد و لباس اسلامی و ایرانی در گیلان
وی در ادامه با اشاره به اینکه امسال چهارمین جشنواره مد و لباس اسلامی و ایرانی «روجا» در استان گیلان تنها در بخش نمایشگاهی برگزار و بخش رقابتی آن حذف شده است، گفت: در نمایشگاه امسال هم به تنوع و هم تعداد آثار توجه شده است.
مصباح با بیان اینکه این نمایشگاه نود و ششمین نمایشگاه مد و لباس فجر کشور نیز بوده که بهصورت اقماری در استان گیلان برگزار میشود، افزود: نمایشگاه مد و لباس اسلامی و ایرانی در گیلان ۱۸ تا ۲۳ اسفندماه امسال در نگارخانه مارلیک مجتمع خاتمالانبیاء (ص) رشت برپا میشود.
وی یادآور شد: در این نمایشگاه علاوه بر بخش اصلی که همان نمایش آثار طراحان مد و لباس اعم از لباس اجتماعی بانوان، کودک و نوجوان و تصویرسازی است کارگاه آموزش تخصصی طراحی لباس همانند ورک شاپ تصویرسازی، سوزندوزی سنتی، کانستر و استایل یا خوش پوشی نیز از برنامههای جانبی این جشنواره در استان گیلان است.
معاون هنری و سینمایی اداره کل ارشاد گیلان به شرایط حضور در این نمایشگاه نیز اشاره کرد و ادامه داد: شرکتکنندگان باید پنج اثر خود در دو بخش تصویرسازی، طراحی و دوخت را به دبیرخانه نمایشگاه ارسال میکردند.